Nieuwe ontwikkelingen: PKI-O certificaat

Nieuwe ontwikkelingen: PKI-O certificaat

Data B. Mailservice is altijd als een van de eersten op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen als het gaat om output management of beveiliging. Zo zijn wij ook door onze intensieve samenwerking met Logius, als eerste op de hoogte als er veranderingen zijnLogius kondigde op 2 augustus jongstleden aan dat PKIoverheid stopt met het uitgeven van publiek vertrouwde webserver (SSL/TLS) certificaten oftewel PKI-O certificaten. 

We kregen van diverse klanten de vraag wat de gevolgen voor hun dienstverlening zou kunnen zijn. Een begrijpelijke vraag want het lijkt of het PKI-O certificaat gaat verdwijnen. Dat is niet het geval.  

Om te beginnen, een public key infrastructure (PKI) is een systeem waarmee uitgiften en beheer van digitale certificaten kan worden gerealiseerd. Logius stopt met leveren van deze certificaten, maar dit heeft geen enkele impact op onze dienstverlening, omdat wij voor deze certificaten een andere leverancier hebben. 

Ter indicatie: er is een PKI-O certificaat nodig voor MijnOverheid Berichtenbox. Een intermediair, zoals Data B Mailservice, heeft zo'n PKI-O certificaat nodig. Al het berichtenverkeer wordt daarmee versleuteld verstuurd, voor alle organisaties die via de intermediair zijn aangesloten via zo'n certificaat. Als een gemeente niet via een intermediair aansluit, dan moet deze zijn eigen PKI-O aanschaffen.  

Een PKI-O certificaat heeft een bepaalde geldigheidsduur. Het is van belang dat dit tijdig wordt verlengd. Data B. Mailservice garandeert continuïteit en bewaakt als intermediair de status voor alle organisaties die gebruik maken van de dienstverlening. Dbeschikbaarheid en de continuïteit van de dienstverlening zijn standaard onderdeel van uw MijnOverheid Berichtenbox abonnement. Kortom, dat Logius stopt als leverancier van PKI-O certificering heeft geen nadelige gevolgen. 

Terug naar overzicht