
Blog: WOZ-bezwaar: zinvol of zinloos? Een eerlijk verhaal voor gemeenten én inwoners
3 april 2025Het is weer zo ver: de WOZ-aanslag ligt op de mat. En met die aanslag komen ook de bekende reclames langs: “Laat gratis je WOZ checken!” of “Verlaag je belasting met bezwaar!” Maar is bezwaar maken wel altijd zinvol? En levert het inwoners écht geld op?
Bij Data B. verzorgen we onder andere de productie en verzending van WOZ-aanslagen voor gemeenten. Maar we denken ook mee over wat er daarna gebeurt. In deze blog zetten we de feiten op een rij: wanneer heeft bezwaar zin, wanneer niet, en hoe kun je als gemeente inwoners beter informeren?
Hoe zit het nou echt met die WOZ-waarde?
Laten we eens teruggaan naar de betekenis van WOZ. Wat betekent WOZ eigenlijk. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Ieder jaar bepaalt de gemeente de waarde van woningen en gebouwen binnen de gemeentegrenzen. De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van een woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Deze waarde wordt jaarlijks basis gebruikt voor verschillende belastingen:
- Onroerendezaakbelasting (OZB) – opgelegd door de gemeente
- Inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) – via de Belastingdienst
- Waterschapsbelasting – via het waterschap
Wat veel mensen alleen niet weten is dat een lagere WOZ-waarde niet altijd voordelig is. Soms kan een lagere WOZ-waarde zelfs nadelige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je je woning wilt verkopen. Een lage WOZ-waarde kan dan een negatief signaal geven aan kopers of invloed hebben op de onderhandelingsruimte. Ook bij het aanvragen of verhogen van een hypotheek speelt de WOZ een rol: hoe lager de waarde, hoe minder je soms kunt lenen. Kortom, het is niet altijd zwart-wit. Bezwaar maken “omdat het kan” is lang niet altijd slim.
Toch suggereren veel commerciële aanbieders dat bezwaar automatisch leidt tot voordeel en dat is vaak onjuist of te kort door de bocht.
Stel: de WOZ-waarde van een woning wordt met 30.000 euro naar beneden bijgesteld. Afhankelijk van het tarief dat de gemeente hanteert bespaart een inwoner ongeveer 25 euro aan gemeentelijke belasting.
Vraag ter overdenking: Is deze besparing het waard?
Wanneer is bezwaar maken terecht?
Bezwaar maken is een recht, en terecht ook. Maar het moet wel gebaseerd zijn op de feiten. Een goede reden om bezwaar te maken kan zijn omdat objectkenmerken niet kloppen. Bijvoorbeeld wanneer het woonoppervlak niet klopt of er sprake is van schade of beperkingen aan de woning. Een andere goede reden kan zijn omdat vergelijkbare woningen in de buurt significant lager gewaardeerd zijn. Dit laatste is natuurlijk altijd een lastige, want dat significante verschil kan verschillend worden geïnterpreteerd. Bezwaar maken “voor de zekerheid” of op basis van een vage belofte van financieel gewin is vaak onnodig én kostbaar voor de samenleving.
De nadelen van een lagere WOZ-waarde
Steeds meer mensen maken bezwaar "voor de zekerheid" of omdat een bureau dat aanraadt. Je hebt ze vast wel voorbij zien komen. De advertenties en flyers van organisaties die gratis een WOZ-check aanbieden of die roepen dat WOZ-bezwaar snel en gemakkelijk kan binnen 2 minuten. Maar er zitten wel degelijk nadelen aan het zomaar maken van bezwaar.
Voor gemeenten heeft de groei van het aantal bezwaren grote gevolgen. De belastingafdelingen worden geconfronteerd met een hoge werkdruk, oplopende kosten en vertragende procedures. Veel van deze bezwaren zijn afkomstig van no-cure-no-pay-bureaus die standaardprocedures indienen. De behandeling ervan kost tijd en geld, terwijl de meerwaarde voor de inwoner vaak beperkt is. Daarbij komt dat het gesprek tussen gemeente en inwoner verloren gaat wanneer een externe partij het overneemt.
Wie geen gegronde reden heeft voor bezwaar, helpt juist mee aan een efficiënte en eerlijke WOZ-cyclus.
Wat kunnen gemeenten doen om dit te keren?
Hier komt de rol van goede, heldere communicatie om de hoek kijken. Inwoners die beter snappen wat de WOZ-waarde betekent, maken bewustere keuzes. En daar kunnen gemeenten actief bij helpen.
Bij Data B. Mailservice ondersteunen we gemeenten met:
Een WOZ-bijsluiter
Een korte, toegankelijke uitleg bij de aanslag zelf, die helder maakt waar de WOZ op is gebaseerd, wanneer bezwaar wél en niet zinvol is en welke gevolgen een lagere WOZ-waarde kan hebben.
Een aanvullende mailing of digitale boodschap
Bijvoorbeeld een e-mailcampagne of webpagina met heldere Q&A’s over WOZ-bezwaar, zodat inwoners de juiste informatie krijgen voordat ze bezwaar maken en niet pas daarna.
WOZ-aanslag inzien en bezwaar maken
Een burgerportaal waarmee inwoners hun WOZ-gegevens kunnen bekijken, vragen kunnen stellen én eenvoudig en veilig bezwaar kunnen maken, zonder tussenkomst van externe bureaus.
Taxatieverslag nieuwe stijl
Het Taxatieverslag nieuwe stijl kan ook behulpzaam zijn. Door de uitgebreide uitleg in het taxatieverslag levert dit minder vragen en minder bezwaren op.
Samen naar minder onnodige bezwaren
Bezwaar maken moet kunnen; absoluut! Maar onnodig bezwaar is zonde van de tijd, het geld en het vertrouwen. Door inwoners goed te informeren, ontstaat ruimte voor écht maatwerk waar het nodig is. En dat begint bij eerlijke communicatie.
Data B. Mailservice denkt daarin graag met gemeenten mee; van bijsluiter tot mailing. We maken de WOZ begrijpelijker voor inwoners en zorgen we voor een eerlijke WOZ-procedure, met minder onnodige bezwaren en meer duidelijkheid vanaf het begin.
Meer weten over onze communicatiemiddelen of een voorbeeld van een WOZ-bijsluiter zien? Neem gerust contact met ons op. En dankzij de combinatie met onze print- en mailservices kunnen we de hele keten, van aanslag tot bezwaar, voor jullie verzorgen.
Terug naar overzicht