Blog: Digitale Toegankelijkheid, een technisch verhaal

Blog: Digitale Toegankelijkheid, een technisch verhaal

Bij Data B. begrijpen we hoe belangrijk het is dat alle gebruikers toegang hebben tot digitale documenten, ongeacht hun mogelijkheden. Met de toenemende verplichtingen vanuit de overheid, zoals digitale toegankelijkheid voor overheidsdocumenten, is Data B. aan de slag gegaan om oplossingen te ontwikkelen die dit mogelijk maken. In dit interview bespreken commercieel manager Patrick Talen en Pascal Copinga, medewerker van de automatiseringsafdeling van Data B. Mailservice, hun ervaring met het proces.

Een eerste stap naar Digitale Toegankelijkheid

Pascal vertelt hoe hij bij Data B. met digitale toegankelijkheid in aanraking kwam. "Vanaf volgend jaar worden steeds meer overheidsinstellingen verplicht om digitale documenten toegankelijk te maken. Direct zijn wij intern aan de slag gegaan om een technisch proces op te zetten. We hebben onderzocht hoe we met ons programma Inspire documenten digitaal toegankelijk kunnen maken." Hierbij volgde Pascal onder andere een cursus digitale toegankelijkheid om te leren hoe documenten logisch worden opgebouwd, zodat mensen met een visuele beperking de informatie eenvoudig kunnen laten voorlezen. 

“Digitale toegankelijkheid is geen luxe; het is een basisbehoefte.” 

— Patrick

Het Inventarisatietraject: Een grondige analyse

Als klanten behoefte hebben aan digitaal toegankelijke documenten, begint het proces bij Data B. met een inventarisatie. Patrick licht toe: “Tijdens de eerste gesprekken bespreken onze accountmanagers met de klant welke documenten toegankelijk gemaakt moeten worden en hoe we dit gaan aanpakken. Vervolgens worden een aantal sjablonen doorgestuurd naar Pascal voor een nulmeting.” Pascal gebruikt een PDF-checker, speciaal ontwikkeld voor gemeenten, om te zien hoe toegankelijk de huidige documenten zijn.

“De ervaring is dat veel documenten bij de nulmeting slechts 0 tot 10% toegankelijk zijn.” 

— Pascal

Verbeteren van de documenten

Na de nulmeting gaat Pascal aan de slag met het verbeteren van de documenten. Hij legt uit dat het belangrijk is dat de structuur logisch is opgebouwd, zodat de inhoud in de juiste volgorde wordt voorgelezen. Daarbij komt ook het toevoegen van tags aan niet-tekstuele elementen, zoals afbeeldingen en QR-codes, zodat de inhoud kan worden uitgelegd door screenreaders.

"Voor mensen met een visuele beperking kunnen we afbeeldingen van tekst voorzien, zodat bijvoorbeeld een logo correct wordt omschreven.” 

— Pascal

Technische uitdagingen en resultaten

Bij complexere documenten, zoals belastingaanslagen of documenten met meerdere bijlagen, vraagt het meer tijd om de toegankelijkheid te optimaliseren. "Het hangt echt af van de complexiteit van het document," geeft Pascal aan. "Soms zijn er verschillende opmaakregels per gemeente, waardoor extra aanpassingen nodig zijn."

Nadat de aanpassingen zijn doorgevoerd, volgt altijd een tweede test met de PDF-checker. “Vaak bereiken we dan een toegankelijkheidspercentage van 80-90%,” vertelt Pascal, “al blijft 100% in de praktijk erg lastig.”

"Perfecte toegankelijkheid is een ideaal, maar we kunnen een heel eind komen.” 

— Pascal

Informatie voor iedereen beschikbaar

Met de digitale toegankelijkheidsoplossing biedt Data B. een duidelijke toegevoegde waarde voor organisaties die toegankelijkheid en inclusie serieus nemen. Patrick vat het mooi samen: “Dankzij deze oplossing helpen we onze klanten om digitaal toegankelijk te zijn, en informatie voor iedereen beschikbaar te maken.”

Meer weten?

Lees meer over Digitale Toegankelijkheid op onze website via onderstaande button of neem contact met ons op. Mail of bel met uw accountmanager Ben KnollemaEvert Wieringa of Harm-Jan Gils.

    Digitale Toegankelijkheid    

Terug naar overzicht