Digitale Toegankelijkheid
Herkent u dit?
Inwoners met een beperking, zoals een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking voelen zich soms buitengesloten. Ze kunnen niet volwaardig deelnemen aan de samenleving omdat niet alle informatie toegankelijk is voor ze. Veel organisaties weten niet dat hun documenten niet toegankelijk zijn. U wilt toch ook dat uw inwoners met een beperking erbij horen en zich veilig en volwaardig lid van de samenleving voelen?
Digitale toegankelijkheid
De Wet Digitale Overheid is ingevoerd om digitale toegankelijkheid bij overheidsinstanties en hun partners te waarborgen. Deze wet stelt dat alle informatie en diensten digitaal toegankelijk dienen te zijn. Dit betekent dat bedrijven, overheden en andere organisaties maatregelen moeten nemen om hun digitale producten, waaronder PDF's, geschikt te maken voor alle gebruikers. Meer informatie over deze wet is te vinden op: https://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/wetgeving/wet-digitale-overheid/ (Bron: ministerie van Binnenlandse Zaken).
Digitale toegankelijkheid
Wij begrijpen het cruciale belang van digitale toegankelijkheid. Daarom bieden wij een gespecialiseerde dienst aan waarmee wij uw huidige digitale documenten, zoals PDF's, toegankelijk maken volgens de wettelijke richtlijnen van de WDO. Dit betekent dat uw documenten niet alleen veilig en betrouwbaar blijven, maar ook voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met een beperking. De toegankelijkheidsrichtlijnen zijn vastgelegd in de Wet Digitale Overheid (WDO). Dit zijn richtlijnen die ervoor zorgen dat documenten toegankelijk zijn en voldoen aan vier principes.
Hoe werkt het?
PDF staat voor Portable Document Format. De vertaling daarvan is uitwisselbaar bestandsformaat. Het is ontworpen om documenten op een manier op te slaan die consistent is, ongeacht het apparaat of de software waarmee je ze opent. Een PDF-bestand bestaat uit twee lagen:
- Visuele laag: bevat de opmaak en inhoud (tekst, afbeeldingen) zoals deze eruitziet bij het bekijken of afdrukken.
- Structurele laag: bevat metadata en structuurinformatie, zoals tekstindeling en tags, wat belangrijk is voor doorzoekbaarheid en schermlezers.
Wij passen de structurele laag van de PDF aan, zodat deze goed te doorzoeken en leesbaar is voor schermlezers en andere hulpmiddelen. Na deze aanpassingen ontvangt u een toegankelijkheidsverklaring die bevestigt dat uw document voldoet aan de richtlijnen van WDO. Het document kan rechtstreeks in het digitaal archief via Data B. Mailservice worden opgeslagen en aan uw burger via MijnOverheid worden aangeleverd.
De voordelen
We zetten voor u de voordelen nog even op een rijtje:
- Digitaal toegankelijk zijn zorgt ervoor dat mensen met een beperking volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving en toegang hebben tot dezelfde mogelijkheden als iedereen.
- Het naleven van de richtlijnen draagt bij aan een inclusievere digitale samenleving.
- De informatie is voor een breder publiek en zorgt voor een klantgerichte organisatie.
Meer weten?
Download de flyer Digitale Toegankelijkheid of neem contact met ons op. Mail of bel met uw accountmanager Ben Knollema, Evert Wieringa of Harm-Jan Gils.